Loopbaan-pad versperd: wat nu?


Je kent het allemaal wel: je had een route voor jezelf uitgestippeld en opeens blijkt de weg versperd te zijn. Je kunt niet meer verder. Wat nu? Er zijn verschillende opties. Je blijft stilstaan en wacht tot er een oplossing komt. Misschien roep je om hulp. Of je kunt heel hard gaan lopen duwen en sjorren aan het obstakel in de hoop dat je het aan de kant kunt krijgen. Wellicht ben jij daarna uitgeput, maar dan heb je toch nog iets goeds gedaan voor een ander die hetzelfde pad zou willen lopen. Of je kijkt om je heen en vindt opeens een ander paadje waarover je verder kunt. Wie weet ontdek je daar veel moois waar je anders nooit langs was gekomen.

Obstakel in je loopbaan
Hoe je reageert op obstakels op je pad, kan veel zeggen over hoe je omgaat met tegenslagen in het leven. Want het kan heel wel zijn dat je levensweg anders loopt dan je voor jezelf had uitgestippeld. Ik zie het bijvoorbeeld veel bij carrièreplanning, zo ook in mijn eigen loopbaan. Met het einddoel voor ogen officier van justitie te worden, solliciteerde ik vlak voor mijn afstuderen al naar een plek als Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding. Ik kwam heel ver, maar het lukte me niet om me zonder enige sollicitatie-ervaring overtuigend genoeg te presenteren voor de selectiecommissie van vijf personen. De afwijzing viel me in eerste instantie zwaar, want hoe moest ik nu verder? Uiteindelijk ben ik via allerlei zijwegen op een ander pad terecht gekomen, waarvan ik erg gelukkig ben geworden. De speurneus in mij komt wellicht zelfs nog wel meer aan bod in mijn werk als trainer en coach!

Start bij jezelf
Het leuke is dat juist deze ervaring ervoor heeft gezorgd dat ik andere professionals in hun loopbaan kan helpen zich goed voor te bereiden op de volgende stap in hun werkende leven. Ik weet nu als geen ander hoe je bij sollicitaties niet alleen vanuit je eigen perspectief dient te kijken naar wat een baan jou kan opleveren, maar dat het gaat om de afstemming met het perspectief van de werkgever. Om daarin de passende klik te vinden. Dat vergt in eerste instantie jezelf goed te leren kennen. Vervolgens je te verdiepen in de baan en de werkgever.

Ruimte geven aan gevoel
Ook kan ik me daardoor inleven in de teleurstelling als het voor jou anders loopt dan je had gewenst en gepland. Om naar nieuwe mogelijkheden te kunnen kijken, is er eerst aandacht nodig om je gevoel erover ruimte te geven. Tegenslag ervaren, kan tevens andere oude pijn oproepen die je ergens anders in je leven hebt opgedaan. Het kan helpen daarnaar te kijken om vervolgens weer verder te kunnen gaan en nieuwe mogelijkheden te zien.

Cirkel rond
Laatst stond ik zelf aan een groep rechtenstudenten workshops te geven om zich goed voor te bereiden op hun komst naar de arbeidsmarkt. Het voelde daarmee alsof de cirkel weer rond was. Even ging door me heen: wat was er gebeurd als ik destijds me zo had kunnen voorbereiden? Hoe was dan mijn pad gelopen? Niemand zal dat ooit weten. Maar ik was blij om nu zo een steentje op hun pad te kunnen leggen.