Wat vraagt deze tijd van jou? Doe jij de dingen goed of doe je de goede dingen?

Reactiestijlen
In deze tijden van de Corona maatregelen merk ik dat ieder op zijn eigen manier reageert op wat er gevraagd wordt. Verschillende tweedelingen in reactiestijlen zijn zichtbaar. De introverten juichen innerlijk voor de prikkelarme periode, de extraverten gaan jachtig op zoek naar contact. Er is een groep mensen die nu de ruimte neemt om tot inkeer te gaan en meditatief te reflecteren op het leven en een groep die in actie schiet en allerlei initiatieven ontplooit om te kunnen blijven werken. Een groep die door angst wordt gegrepen en verlamt en weer een andere die meteen nieuwe kansen ziet. En een groep die in eerste instantie een andere reactie heeft dan nu de maatregelen een langere adem vragen.

Ook in actie leren
Zelf merk ik dat ik me tussen die verschillende groepen heen en weer geslingerd voel. Ergens lijkt het trending te zijn om tot inkeer te komen en eens even niet mee te racen in het jachtige bestaan. Die trek voel ik dan ook. Maar ik ben een mens die van actie houdt, al doende leer ik. Dus ik wil bezig blijven en onderzoeken wat er nog wel kan. In het doen ben ik heel bewust van mezelf en hoe ik mezelf daarin tegenkom, en reflecteer ik daarop. Bijvoorbeeld tijdens mijn wandelingen.

Herkenning van toen
De beweging om me tussen twee groepen in te manoeuvreren ken ik maar al te goed vanuit mijn systeem van herkomst, als kind van gescheiden ouders. Er is geen goed of fout, maar ik pas me aan aan wat de omstandigheden van me vragen. Nu de maatregelen van ons vragen op een plek te blijven, kan ik bij momenten de switch van huizen zelfs missen. De andere omgeving, de afwisseling. Om daarin mijn eigen plek te vinden en mijn eigen manier die waar dan ook past is een klus waar ik lang mee bezig ben geweest. Die heen- en weerbeweging kom ik nu ook weer tegen tussen de verschillende reactiestijlen in de Coronatijd.

Doe ik de dingen goed of doe ik de goede dingen?
In mijn werk en leven heb ik een enorme drive om te willen helpen aan het beter maken van dingen, aan het helpen benutten van het volle potentieel van een project of van de ander. Snel zie ik wat er aan schort en wat er nodig is om te verbeteren. Enthousiast stort ik me daar dan met energie en overgave op. Waar ik me in deze tijd bewust van word, is dat ik daarbij de neiging heb om te vergeten of ik daar zelf uiteindelijk ook beter van word. Voor wie of wat ben ik nog zo hard aan het werk? Mij leert deze tijd dus om daar meer op te gaan letten. Voor mij verschuift het accent dan naar de tweede vraag - van doe ik de dingen goed naar: doe ik voor mij de goede dingen? Daarmee kom ik vanzelf in een andere (re)actiemodus.

En jij?
Hoe is dat bij jou? Wat vraagt deze tijd van jou? Hoe je eerste reactie ook is, met ieder van ons doet het iets waar we ons opnieuw toe te verhouden hebben. En ieder ondergaat dat op zijn eigen manier. Waar loop jij juist nu tegen aan? Wat zou jij anders willen gaan doen of voor nieuws willen gaan leren? Heb je zin om dat te onderzoeken en op te pakken, alleen of met je team, kijk dan eens of mijn nieuwe online aanbod je daarbij kan helpen.

Wees welkom! En zorg goed voor jezelf naast je zorg voor de ander.